Azi voiam să
vă prezint un desert pe care îmi place să îl prepar pentru că este foarte ușor
de făcut. Cunoscut sub numele de ashta sau kashta, este un desert
originar din Liban. Prima dată am fost introdus aromelor acestui desert
răcoritor la un restaurant libanez și, impresionat fiind, am încercat să aflu
mai multe detalii astfel încât să mă pot bucura de el şi acasă. Ashta se
prezintă în mai multe rețete și este folosit ca bază în diferite deserturi
orientale.
Totuşi, nu
am să vă prezint reţeta singur, căci, de curând, am făcut cu cineva apropiat un
fel de pariu, l-am provocat la acest desert, cu promisiunea că primul care îl
va prepara și va scrie rețeta va avea şi cuvântul în această postare de pe
blogul meu. :) Cum s-au mişcat mai repede (o să vedeţi că acolo e vorba de o echipă),
o să le dau lor cuvântul. Eu cel mult voi completa acolo unde cred că sunt
binevenite nişte informaţii în plus, pe care le voi trece între paranteze. :))
Deci azi
veți fi introduși într-o lume orientală, unde vă veți răcori pe aceste călduri
cu o porție de ashta.
***
Am ajutat de
curând la prepararea unui desert absolut special, incredibil de simplu și
gustos, cu o aromă și un parfum ce ne poartă spre tărâmuri exotice. Un desert
ușor și foarte răcoritor, numai bun pentru zilele calde de vară. Poate unii
dintre voi ați auzit de Ashta sau crema de lapte libaneză, eu nu știam de ea,
nu citisem, nu văzusem, nu gustasem... și vă spun sincer că m-a fermecat. Este
minunat să poți prepara un lucru atât de delicios într-un timp scurt și cu
ingrediente obișnuite, necostisitoare.
Cât
„bucătarul-șef” a parcurs etapele rețetei, eu, pe lângă micul ajutor pe care i
l-am dat, m-am ocupat cu documentarea, adică am făcut ceva fotografii, încât să
aveți impresia că ați fost cu noi când am pus la cale această ispravă culinară.
Întâi de
toate, trebuie să aveți pregătite următoarele ingrediente:
- pentru cremă
600 ml de
lapte
400 ml de
smântână pentru frișcă (eu am găsit din aceea îndulcită și vanilată de la
Dorna)
6 felii de
pâine albă toast fără coajă
35 g de
amidon
50 g de
zahar
1, 2, chiar
3 linguri de apă din flori de portocal
1, 2, chiar
3 linguri de apă din flori de trandafiri
- pentru
servire
miere
banane
fistic măcinat – preferabil fistic crud, pe care îl
prăjiți puțin, dar cred că merge și din cel prăjit și sărat, dacă îi curățați
coaja.
Pentru
început, se taie feliile de pâine cubulețe, după ce a fost îndepărtată coaja,
în caz că nu ați cumpărat direct fără coajă. (Cojile de pâine le vom pune
deoparte pentru păsărelele din parc, aşa ar fi frumos.)
Cubuleţele
se pun într-o cratiță medie, cu pereții mai groși, împreună cu zahărul (cred
că mai gustos e zahărul brun, concurenții mei mai au de învățat), peste
care turnăm smântâna pentru frișcă și laptele, dar nu în întregime, ci cam 550
ml.
Oala cu
toate ingredientele magice se aşază pe foc mic, amestecându-se încontinuu cu un
tel. (Dacă mai ţineţi minte, este nevoie de o mişcare din încheietură pentru
a amesteca tot şi a nu mai rămâne cocoloaşe de pâine. Cu răbdare, totul e
posibil!)
După cum se
vede în fotografii, în paralel, pentru că noi eram la patru mâini, am curățat
fisticul și l-am pus la prăjit într-o tigaie, cred însă că puteți să-l lăsați
pe foc mai puțin decât l-am lăsat noi, astfel încât să-și păstreze nuanța aceea
frumoasă de verde.
Separat,
într-un castronel, dizolvăm amidonul în restul de lapte, adică în cei 50 ml
rămaşi, apoi îl adăugăm peste compoziție când aceasta începe să fiarbă, după
care continuăm să amestecăm încet, până când totul este legat, omogen și capătă
consistența unei creme. (ATENŢIE! Este important să amestecaţi în tot acest
timp şi aveţi grijă, căci compoziţia, odată adăugat amidonul, începe să se
îngroaşe.)
Se stinge
focul (căci gazele sunt scumpe), iar compoziția se lasă la răcit, pentru
ca apoi să o parfumăm cu apele florale, după gustul fiecăruia dintre noi. (Eu
am pus cam 3 linguri din fiecare apă florală, pentru că am vrut un gust mai
intens şi mai răcoritor.)
Crema este
gata în acest moment, dar ea este bună rece, și mai ales după ce a stat cam o
zi la frigider, interval de timp în care se mai îngroașă. Sunt unii care
preferă să o bage la rece direct în oală, pentru ca apoi, când mănâncă, să o
așeze în ce vas doresc, noi am preferat să o distribuim de la început în vasele
de servire, din rațiuni practice, dar și estetice. Pentru ca fructul să fie
proaspăt, este indicat ca ornatul porțiilor să se facă atunci când se consumă.
După cum vedeți în imagini, am folosit rondele de banane, miere și fistic (după
ce l-am curățat de cojițe și l-am mărunțit), dar, din câte am citit, se pot
folosi și alte fructe, cum ar fi căpșune, kiwi, mango, sau, în loc de fistic,
nuci, poate chiar nuci caju, rămâne de încercat. Ca recipient, puteți folosi
castronele, boluri, cupe de înghețată, dar și farfurii întinse, după cum vă
place să arate și după cum vă doriți să fie proporția dintre cremă și fructe,
fistic. Veți vedea mai jos câteva posibile aranjamente, sperăm să vă ispitească
și să vă aducă repejor în bucătărie.
***
Un desert, o
idee, un pariu... așa a ajuns rețeta pe acest blog. Dacă aș scrie la fel de
repede pe cât aș găti (atunci când o fac), nu aș mai pierde pariuri. Cum
spuneam mai sus, am ales să păstrez în mare parte textul primit, dar să
completez pe alocuri cu idei sau imagini sugestive și din bucătăreala mea.
Mulțumesc
pentru acest articol și sper să mai fac astfel de pariuri, căci doar așa mai
reușesc să găsesc timp să postez ceva.
P.S. Aștept
să mai scrieți și alte rețete. :)
AI
Mai ai, vreau si eeuuuu.....
ReplyDeleteDaca nu mai e... mai facem.
ReplyDelete