Dupa cum se vede in termometre gradele au inceput sa il ridice pe celsius pana la cer, iar noi am inceput sa ne topim.
Caldurica asta m-a facut sa mancarici la manute de la atata stat in casa. Nestiind cum sa imi satisfac aceasta pofta dementa de a face ceva cu mainile m-am decis sa ies din casa si sa...
Si sa... Am ajuns la piata, unde... Mi-a besit mintea o idee, dupa cum ar spune un taran.
Caldurica asta m-a facut sa mancarici la manute de la atata stat in casa. Nestiind cum sa imi satisfac aceasta pofta dementa de a face ceva cu mainile m-am decis sa ies din casa si sa...
Si sa... Am ajuns la piata, unde... Mi-a besit mintea o idee, dupa cum ar spune un taran.
Cum e sezonul cireselor si visinelor...
Ghici ce? Mi-am zis, eu...
Ghici ce? Mi-am zis, eu...
M-am gandit sa fac o ciresata cu cirese amare.
Cred ca toti ati baut visinata sau cornata sau ciresata (sper ca exista ciresta). E acel lichior, zemalau din fructe cu zahar si alcool. Cam fac visinata in casa de cativa ani, dar anul asta am zis ca iau o pauza. Cu toate astea, cand am ajuns in piata am dat de visine, cirese si alte cateva fructe de sezon.
Cred ca toti ati baut visinata sau cornata sau ciresata (sper ca exista ciresta). E acel lichior, zemalau din fructe cu zahar si alcool. Cam fac visinata in casa de cativa ani, dar anul asta am zis ca iau o pauza. Cu toate astea, cand am ajuns in piata am dat de visine, cirese si alte cateva fructe de sezon.
In mintea mea ma gandeam, ce sa fac? Ce sa fac?
Sa fac o dulceata de visine sau sa incerc o visinata noua? Dar, numarul mare de tarabe cu cirese il dominau pe cel al visinelor si mi-am zis..
Sa fac o dulceata de visine sau sa incerc o visinata noua? Dar, numarul mare de tarabe cu cirese il dominau pe cel al visinelor si mi-am zis..
Bai frate, intre atatea cirese sigur gasesc eu cirese amare!!!
Si dupa o aventura printre tarancile cu tarabe... sau poate tarabele cu taranci... Ajung fata in fata cu 2 ladite cu cirese amare. Fiind pofticios ma gandeam la o dulceata de cirese amare si o bautura de cirese amare. Nu ma puteam hotari.
Cautand in graba cu privirea pretul pe gramezile cu cirese amare ma hotarasc brusc sa fac doar lichiorul de cirese.
La 20 de lei kg de cirese cred ca mai bine astept sa faca ai mei pomisori din livada cirese ca sa le fac dulceata.
Ma uit dupa tarancuta cu taraba sa ii spun ce vreau dar, la cum sunt eu norocos, constat ca in fata mea mai erau 2 persoane... un tip si o tipa.
Cu tipul nu imi faceam probleme. La cum suntem noi barbatii aiuriti, mereu comparam fix ce vedem iar privirea lui nu era deloc atintita pe ciresele pe care tocmai pusesem ochii. Dar in schimb, donsoara era mai greu... imi dadea fiori dea dreptul. Cu spatele tatuat, cu niste toale hipiote isi incepe lungul periplu in a comanda de pe taraba. Ochii ii zburau rapid cam peste tot. Mere.. pere... cirese.. visine... Dar cu toate astea privirea parca ii intra intr-o gaura neagra cand ajungea in dreptul cireselor amare.
Hai ca azi sunt norocos...
Doamna, va rog si eu 2 kg de cirese amare!
Am ajuns acasa cu ciresele amare.
Sa incepem cu inceputul...
Niciodata sa nu faceti bauturi alcoolice in recipiente de plastic... sau sa le depozitati.
Ciresele sunt destul de micute, cam pe jumatatea celor dulci si mi-au dat de lucru sa le scot coditele.
La acest tip de bautura se foloseste zahar. Eu am optat pentru zahar brun din trestie de zahar.
Dupa ce scoateti coditele, ciresele trebuiesc spalate.
Un pont pentru a scoate cat mai repede coditele la cirese, ar fi sa le apicati de codita, intr-un ciorchine si apoi cu celalalta mana sa le trageti.
La cele 2 kg de cirese am pus 1 kg de zahar brun pe care l-am amestecat, viguros, printre ele.
Sper ca damigeana pe care am folosit-o acum sa fie suficent de mare pentru bautura.
Zaharul l-am impartit in doua parti. O parte (1/2 kg) am amestecat-o cu visinele iar cealalta jumatate de kilogram am pus-o pe deasupra ca sa le acopar.
Cam asa arata damigeana cu ciresele pregatita pentru repaus.
Damigeana o voi tine in cel mai racoros loc pe care il pot gasi... de preferat la subsol si din cand in cand va trebui sa agit putin ciresele pana se topeste zaharul.
De obicei, in functie de caldura, poate dura 3-4 saptamani.
Dupa ce zaharul s-a topit si ciresele si-au lasat sucul propriu, va trebui sa adaugam alcool.
Voi spune acum cam ce pasi mai sunt de facut si cand voi adauga alcoolul voi reveni cu un nou post.
Pentru acest tip de bauturi si pentru a obtine cu adevarat o bautura careia sa-i simtiti gustul fructului recomand sa folositi alcool alimentar de 96%. De ce alcool? Multa lume merge pe varianta mai ieftina si adauga vodka sau palinc, chiar si tuica.
Problema cu aceste bauturi este ca ele au deja gustul lor si predomina gustul fructului din care sunt facute. In momentul cand o sa adaugati aceste bauturi alcoolice peste siropul vostru, veti obtine vodka cu aroma de... sau palinca - tuica cu aroma de ce faceti voi.
Am baut visinata si cu vodka si cu tuica si cu palinca si va spun, nu se compara cu o visinata facuta cu alcool.
E adevarat ca acloolul este ceva mai scump decat celelalte bauturi alcoolice ce sunt la indemana.
Alcoolul se va amesteca cu apa. Din ce tin eu minte, puneam cam 1 litru de alcool la un litru de apa la damigeana aceasta. Acum va trebui sa vad intai cat sirop lasa aceste cirese si apoi sa cumpar alcoolul si sa ii adaug apa pana ajunge la 40..45 de grade.
Nu vreau sa iasa o bautura foarte alcoolizata asa ca o valoare de 30 de grade per total cred ca ar fi suficient.
Ne vedem peste ceva timp cu noutati asupra ciresatei.
No comments:
Post a Comment