Tuesday, January 24, 2017

Collateral beauty

Vroiam de ceva vreme sa mai mergem sa vedem un film bun.
Ma uitasem acum cateva zile, pe net si mi-a sarit in ochi un nou film cu Will Smith. Intru pe youtube sa vad trailer-ul. Am ramas surprins. Un nou film, o noua drama, in care joaca Will Smith. Pana nu de mult mi-l imaginam doar in filme gen Men in Black sau Bad Boys. Oricum ar fi se pare ca il prind bine rolurile dramatice cat si cele de actiune, nu mai vorbim de comedii.
Filmul asta... este foarte asamanator cu Seven pounds... Este o drama care te tine cu sufletul la gura. Nu poti sa fii sigur pe nimic in filmul asta. La fiecare scena apare ceva nou. Cand la inceput, stai linistit in scaun si realizezi ca este drama prin care trece un tata, realizezi pe parcurs, ca fiecare dintre actorii principali trec prin propriile drame. 
Nu vreau sa dau mai multe detalii despre film, decat ca, are un final sa zicem semi fericit.
Nu uitati sa luati cu voi niste servetele... 


Saturday, January 14, 2017

Cum asamblam un desktop


Salutare!

M-am gandit sa fac un articol despre asamblarea unui desktop. Asta pentru ca m-a rugat un prieten, sa il asamblez si ar fi util... pentru unii.

Inainte de a trece la asamblare ar trebui sa va spun, ca atunci cand vreti sa va cumparati un desktop sau un laptop trebuie sa va ganditi la ce veti folosi acel calculator. Daca vreti ceva pentru browsing, filme online, nu aveti nevoie de un desktop/laptop foarte performant. Un sistem cu procesor i3, 500 Gb HDD si 4 Gb RAM ar fi suficient. Daca mai faceti si diverse activitati office puteti alege o varianta cu mai mult RAM, poate si un procesor mai puternic. Desktopul va ofera posibilitatea ca in timp sa modificati componentele dupa bunul plac dar nu va ofera mobilitatea laptopului.
La un laptop mai mult de marit capacitatea la HDD/SSD sau marit memoria nu veti putea imbunatatii. 
Iar daca sunteti fericitul castigator... ma scuzati, posesor de Mec atunci...

Dar sa trecem la ale noastre.
Avem o carcasa, un CPU i7, 16 Gb RAM, 1 HDD 1 Tb, 1 SSD 120 Gb, o placa video cu 6 Gb de memorie, 1 DVD-RW si o sursa de 650W.


Nu am sa intru prea in detalii cu componentele. Carcasa l-a prima vedere m-a impresionat prin spatiul pe care il ofera si prin cable management-ul care este bine gandit. Ce nu mi-a placut la ea este faptul ca sursa este jos si in timp va trage praf. Chiar daca este prevazuta cu un filtru ramane de vazut ce durata de viata va avea. Are 3 ventilatoare dar toate sunt pe direct fara posibilitatea de monitorizare a vitezei.

Fata

Spate






























Am sa incep cu montarea sursei ca sa pot vedea pe unde vor fi traseele cablurilor de alimentare.

Sursa montat in partea de jos a carcasei.
Acum cu sursa montata pot trece la instalarea placii de baza. Majoritatea carcaselor, vor veni cu piulite de prindere instalate din fabrica, asa cum este si cazul aici. Gaurile de prindere de pe placa de baza sunt standard pe toate placile si corespund pe orice carcasa. Daca nu sunt suficiente piulite de prindere montate pe carcasa, le puteti monta voi dar cu atentie. Trebuie sa fiti foarte atenti unde le montati ca nu cumva, din greseala, sa atingeti de ele cu placa de baza si sa faceti un scurt.


Eu am prins placa in 4 puncte. Fiind o placa format mic, sunt suficiente cele 4 suruburi folosite.
Pentru a monta procesorul, mai intai trebui indepartata protectia pinilor din soclul procesorului.


Dupa cum se vede, procesorul a fost montat si o data cu el am conectat si cooler-ul. Este bine ca atunci cand montati cooler-ul pe procesor sa va orientati, ca atunci cand conectati firele de alimentare ale ventilatorului sa nu intre in contact cu palele. In timp ventilatorul se poate bloca, opri si procesorul poate fi afectat...ars. Daca aveti posibilitatea, incercati ca traseul firelor sa fie cat mai scurt. Asta va ajuta sa aveti o carcasa mai aerisita. Va avea un flux de aer bun si va arata si bine.




Montarea memoriei RAM. Mai nou, pe placile de baza nu se mai folosesc socluri cu parghii la ambele capete pentru memorii ci doar la unul din capete. Cand montati memoria aveti grija ca santuletul dintre contactele de pe placa de memorie sa pice in locasul corspunzator din soclu. Memoriile au catare. Nu veti putea pune memoria invers.
Buuuunnnn. Avem placa de baza, avem procesorul, memoria... sa montam si placa video.
Inainte de a monta placa video, trebuie sa verificam care dintre orbetii din spatele carcasei trebuiesc scosi pentru a putea face loc conectorilor placii video. In cazul meu a trebuit sa scot 2 orbeti.




Acum ca avem toate componentele de pe placa de baza montate, sa trecem si la conectarea firelor de la carcasa. Daca nu sunteti siguri care este conectorul pe placa de baza unde trebuiesc legate firele, cititi o carte. De preferinta User Manual de la placa de baza. Veti gasi acolo o diagrama cu placa de baza si detaliat fiecare conector.


Cam asta a fost cu carcasa si placa de baza.
Trecem la montarea DVD-RW-ului si a celor 2 HDD-uri (1 e SSD).
DWD-RW montat si conectat

HDD si SSD montate si conectate
In cazul meu (sunt norocos), SSD-ul a putut fi montat cu usurinta in tavita din carcasa. Carcasa vine cu 2 tavite pentru HDD sau SSD. Din cate am observat ar mai ramane un singur loc pentru montat inca un HDD. Sper sa nu mai fie nevoie.
Inainte de a pune capacele, verificati din nou, ca nimic sa nu agate palele vreunui ventilator si verificati ca toate conexiunile sa fie bine facute.

P.S. Daca aveti un SSD si un HDD sfatul meu este sa folositi SSD-ul pentru sistemul de operare. Pentru asta este bine sa conectati SSD-ul in portul SATA 1 de pe placa de baza iar HDD-ul in portul SATA 2 si tot asa daca aveti mai multe HDD-uri. Lasati unitatea optica pentru ultimul port SATA.
De asemenea incercati sa aveti un singur consumator de curent pe o magistrala de alimentare, daca e posibil. Ar fi bine sa nu puneti ambele HDD-uri pe aceeasi magistrala. In cazul unei probleme cu sursa riscati sa le pierdeti pe amandoua.

Tuesday, January 3, 2017

Somon la tigaie cu sos tzatziki



Trebuie sa recunosc... Sunt un gurmand! Imi place mancarea buna si gustoasa.
Pe langa asta, cred ca si anturajul m-a incurajat sa incerc feluri de mancare noi. Mereu am mancat ceva nou, ceva diferit de ce puteam manca acasa.
Ei bine, mancarea e buna daca are gust dar e si bine daca stii sa gatesti, sau macar incerci.
Cum nimeni nu s-a nascut invatat, eu zic sa gatim.
Asa ca dragi cititori, incepem cu o bucatareala...



La final, preparatul arata ca in poza de mai sus (sau mai bine) iar gustul lui va trebui sa il incercati pe propriile papile gustative.
Pentru inceput trebuie sa preparam sosul tzatziki, pentru care avem nevoie de iaurt grecesc, tarhon, busuioc, ceapa verde, castraveti murati, otet din vin alb, sare, piper negru si maioneza. Poate ca nu asta este reteta autentica de sos tzatziki, dar e bun. Trebuie sa recunosc ca nu eu am facut maioneza si este maioneza facuta in casa. 
Incerc sa evit pe cat posibil alimentele cumparate la conserva/borcan. Mi-ar fi placut sa folosesc busuioc proaspat dar nu am gasit decat uscat, la fel si tarhonul. 
Sarea, este sare de mare neiodata iar iaurtul este un iaurt grecesc cu 10% grasime, daca mai tin bine minte. Daca vrea cineva marca, poate sa ma intrebe. Castravetii muratii sunt facuti tot in casa. Pentru cei care sunt foarte atenti, pot observa si un pahar in imagine. Acela este pentru bucatar sa prinda curaj.



Dupa ce avem toate ingredientele... aproximativ:
- o ceasca de iaurt grecesc;
- 3 linguri de maioneza;
- cate o lingurita de tarhon, busuioc, piper, sare;
- 2 linguri otet de vin alb;
- aproximativ o ceasca de ceapa verde taiata rondele marunte;
- 1 1/2 castraveti murati.
Le luam pe sus, cu foarte mare grija sa nu se supere si le aruncam linistit intr-un blender. Eu am dat cantitatile ingredientelor ochiumetric. Nu trebuie sa folositi fix aceleasi cantitati. Oricum dupa ce am facut sosul in blender, am gustat si am ajustat dupa gustul meu.
La final se scoate totul intr-un bol, peste care se mai adauga dupa gust si preferinta bucatele de castraveti murati, ceapa, tarhon, busuioc si se da la frigider pentru a se raci. Sosul se poate face si cu mai multe ore inainte de a servi preparatul. Nu stiu ce "valabilitate" va avea in frigider avand in vedere cat sos mi-a rezultat este foarte posibil sa mai ramana.



Eeeeee. Acum avem sosul, cea mai grea parte a trecut.
In schimb, vedeta preparatului este somonul. Eu am cumparat un file de somon cu tot cu piele. Am vazut ca exista si fara piele. Nu ma pricep la cumparat peste, dar invat repede. File-ul de somon ar trebui sa fie mai gros, ca nu cumva sa se usuce cand il tragem la tigaie. Eu a trebuit sa il tai in doua bucati pentru ca nu imi incapea in tigaie. Din bucata asta, care cred ca avea cam 20...25 cm lungime si cam 2...3 grosime am mancat doua persoane si ne-am saturat.
Bun.. dar sa lasam detaliile tehnice (dehhh... reminescente ingineresti) si sa trecem la gatit. Am masat, frecat (suna dubios) file-ul cu niste sare si piper inainte de al pune in tigaie.



In tigaie puneti putin ulei de masline pe care trebuie sa il incalziti la foc potrivit inainte de a pune somonul. Nu trebuie mult ulei pentru ca oricum isi va lasa si el un pic de grasime. Somonul trebuie pus cu partea fara pielita in sus.



Il lasati cam 4... 5 minute si il verificati cu ajutorul unei spatule sa vedeti daca a inceput sa prinda culoare. Trebuie sa aiba o culoare aurie, usor maronie. Dupa care il intoarceti cu grija si cu partea fara piele pentru a se gati, pana prinde la fel o culoare auriu-maroniu.



Pentru servire il puteti taia in bucati dupa bunul vostru plac. Eu l-am taiat pe jumatate si apoi fiecare bucata de somon, din cele doua, in trei parti. E si mai usor de mancat dar si mai estetic in farfurie. Mancam si cu ochii nu numai cu stomacul. Se poate servi cald dar si rece, la temperatura camerei.
As fi incercat un vin alb demidulce cu acest preparat, dar pentru ca nu mi-a trecut prin cap sa cumpar ceva bun, m-am axat pe un suc de mere cu sfecla rosie. Iar o bere, pe timpul asta parca nu se potrivea.
Cred ca ar fi mers bine si Lacrima lui Ovidiu...


Pofta buna!


Sunday, January 1, 2017

And it begins

Un nou an, o noua zi... prima zi din noul an.
No... Pai sa purcedam la drum zic!

\

Stati pe aproape sa vedeti ce se va scrie pe aici. Poate va fi interesant, poate va fi plictisitor.